Getuigenis longtuberculose
Een ex-tuberculosepatiënt deelt zijn verhaal om het taboe te doorbreken.

L. komt langs voor zijn laatste bezoek in één van onze centra. Zijn behandeling werd positief afgerond en hij vertelt hoe hij zijn genezingsproces heeft ervaren.

“Vorig jaar heb ik me twee maanden erg slecht gevoeld. Ik kon moeilijk ademen en verloor veel gewicht.” Daarom nam L. contact op met een vertrouwenspersoon bij een organisatie voor welzijnswerk in de buurt. En toen ging het snel. “Deze persoon bracht mij naar de dokter. Deze verwees mij door naar spoed, want mijn toestand bleek ernstig”.

De diagnose

In het ziekenhuis werd duidelijk dat L. actieve longtuberculose had. Hij behoort hiermee tot 10% van tuberculosepatiënten, die ook anderen kunnen besmetten. Als iemand met deze vorm hoest, niest, lacht, of zelfs praat komen bacteriën vrij in de lucht. Door het inademen hiervan kunnen andere personen geïnfecteerd worden.

Na zijn ontslag in het ziekenhuis, werd L. opgevolgd door een verpleegkundige van de VRGT. Eerst wekelijks, daarna tweewekelijks. Dit was geen makkelijke periode voor hem. “Ik voelde me neerslachtig, was bang en sliep niet goed.” Gelukkig zorgden de regelmatige consultaties bij de VRGT ervoor dat L. zich geleidelijk aan beter voelde.

Positief staan in het genezingsproces is belangrijk

“Ik ben blij dat ik de knop kon omdraaien. Ik accepteerde de diagnose en probeerde door te gaan met mijn leven. Dat mijn vrienden mij niet negeerden of anders behandelden toen ik ze vertelde dat ik tuberculose had, hielp wel echt. Ook de positieve ingesteldheid van de zorgverleners maakte echt een verschil. Ze gaven me hoop en stelden me gerust. Ik zou genezen.”

Hoe gaat het nu?

Vandaag voelt L. zich beter. Na een herstelperiode van 10 maanden, kan hij nu terug normaal ademen, lopen,… Alles wat hij voor de diagnose kon.

Heb je zelf ook een verhaal over tuberculose?  Deel het met ons, zo help je de ziekte bespreekbaar maken.