Luchtvervuiling
In The Lancet Planetary Health werd gisteren een nieuwe studie gepubliceerd van de groep van Professor Tim Nawrot (Universiteit Hasselt) en de Universiteit van Aberdeen.

Uit de resultaten blijkt dat er in de organen van ongeboren baby's roetdeeltjes, afkomstig van luchtvervuiling zichtbaar zijn.
Eerder onderzoek toonde al aan dat zwarte koolstofdeeltjes via ingeademde vervuilde lucht tot in de placenta raken. Nu vonden wetenschappers voor het eerst dat deze deeltjes kunnen doordringen tot in het circulatiesysteem van de foetus. Nog voor hun geboorte hebben baby's dus al roetdeeltjes in hun longen en hersenen. Dat is zeer zorgwekkend, want in de foetale fase wordt de vatbaarheid voor veel ziekten in het latere leven bepaald.

Als respiratoire vereniging is de VRGT zeer bezorgd over de gezondheidseffecten van luchtvervuiling. Dit is namelijk nog steeds één van de grootste oorzaken van het verlies van kwaliteitsvolle levensjaren. Het welvaartsverlies door luchtvervuiling voor België wordt geschat op 17 miljard per jaar. Het is dus cruciaal om de achterliggende mechanismen bloot te leggen in volgend onderzoek.

Dit onderzoek kwam tot stand met de steun van onder meer Kom op Tegen Kanker. De VRGT is een partner in wetenschapscommunicatie.

Meer weten